DDM hl. m. Prahy
Stanice přírodovědců
Stanice přírodovědců

Jarní plevel na talíři



V dnešní uspěchané době jsme rádi, když si stíháme opatřit v obchodě kvalitní zeleninu, a je jen málo lidí, kteří by měli čas na to, si ji vypěstovat sami. Zdravou a dostupnou alternativou, kterou naši předkové dobře znali, jsou jedlé byliny rostoucí všude kolem nás. Dříve to býval jediný nástroj pro přežití v dobách neúrody a přísun vitamínů. Dnes to můžeme brát jako zajímavé, bezplatné zpestření jídelníčku. V současnosti roste v České republice více než sto druhů rostlin, které je možné konzumovat a naprostou většinu z nich můžete běžně najít na své zahrádce, kde byste je v mnoha případech označili jako plevel.

Zásady sběru planých rostlin

Základní podmínka pro sběr jedlých rostlin z přírody je prostá a shoduje se zásadami sběru jedlých hub. Musíte vědět, které rostliny sbírat a jak je sbírat. Co bezpečně neznám, nesbírám! Tuto podmínku je nutné splnit i u rostlin, o kterých se běžně ví, že jsou jedlé.

Rostliny nesbíráme u exponovaných míst v parcích, u silnic nebo na záhoně, kde jsme se do nedávna danou rostlinu snažili umořit herbicidy.

Co se týká času doby sběru, zpravidla platí, že mladší rostliny chutnají lépe než starší. Aby tak sběr nebyl omezen jen na jarní měsíce, lze některé druhy průběžným zastřiháváním zmladit, a tím i v letních měsících podpořit růst čerstvých listů.

Co z plevelů na zahradě lze konzumovat?

Žijeme ve společnosti, kde upřednostňujeme zeleninu zabalenou v plastu vypěstovanou kdoví kde a v bůh ví jakých podmínkách. Na svých záhonech pěstujeme zeleninu, která ve prospěch velikosti produkce ztratila odolnost, musí být ošetřována i chemickými prostředky a přitom na těch samých záhonech rostou rostliny bez našeho přičinění, které se listovým zeleninám plně vyrovnají a v některých nutričních vlastnostech ji dokonce předčí.

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) je plevel z čeledi miříkovitých, který činí potíže zejména na zanedbaných zahradách. Mimoto jde o nitrofilní rostlinu prosazující se v podrostu smíšených a listnatých lesů, lužních lesů a na stinných pasekách. Jako jarní bylinka obsahuje velké množství  vitaminu C, karotenoidů a cenných minerálů, jako železa a manganu. Podporuje  látkovou výměnu (metabolismu) i uvolňování  kyselých usazenin a jejich vylučování  z těla – vede k odkyselení organismu. Blahodárně působí na pohyblivost kloubů a jejich regeneraci po dlouhé zimě. Z kořenů, které vytrháte na zahradě, můžete uvařit čaj, který působí močopudně.

 

 

Popenec obecný (Glechoma hederacea) je léčivá a užitková rostlina. Je to vytrvalá, až 30 cm vysoká bylina s okrouhlými zubatými listy a modrofialovými květy. Popenec roste hojně na okrajích lesů a křovin, podél cest a na stráních od nížin do hor. Popenec obsahuje až 7 % tříslovin, silici, draselné soli, cholin, saponiny, hořčiny, glechomin a další složky; v čerstvé nati je i provitamín A, vitamín C aj.

Odedávna se uplatňuje v kuchyni i lidovém léčitelství. Ve středověku byl popenec považován za zázračnou rostlinu, chránící před morem a očarováním. Nať se sbírá v dubnu až květnu. Má příjemnou vůni a kořenitou chuť.

V kuchyni se používá čerstvá i sušená nať, přidává se do sušené zeleniny a masa, karbanátků a zeleninových polévek. Čerstvým popencem ochucujeme omelety, tvarohové pomazánky, bramborové saláty, míchaná vajíčka, kořeníme jím i vařené brambory.

V lidovém léčitelství popenec podporuje chuť k jídlu a je vhodný pro osoby se sníženou žaludeční kyselostí.

Šrucha zelná (Portulaca oleracea) je jednoletá rostlina z čeledi šruchovitých (Portulacaceae). Má hladký, načervenalý, většinou plazivý stonek. Listy jsou střídavě seskupeny v lodyhy a stopky. Žluté květy jsou až 6 milimetrů široké. Pro svoji mírně kyselou a slanou chuť je používána v kuchyních v téměř celé Evropě, na Blízkém východě, v Asii a v Mexiku. Jedlé jsou stonky, listy i poupata květů. Šrucha může být využita jako součást salátu, opečena na pánvi či připravena jako špenát. Je vhodná také do polévek a omáček. Šrucha je velmi významná svým, mezi rostlinami mimořádně vysokým, obsahem ω-3 mastných kyselin, zejména kyseliny α-linolenové a kyseliny eikosapentaenové.

Pěťour maloúborný (Galinsoga parviflora) je jednoletá bylina z čeledi hvězdnicovitých. Roste na polích v okopaninách, na zahradních záhonech, vinicích. Preferuje hlinité až písčité, středně vlhké, živinami bohaté, kypré půdy. Je to nitrofilní a světlomilný druh. Pěťour malokvětý se používá v lidovém lékařství. Obsahuje bílkoviny, flavonoidy, trochu silice, pryskyřičné látky, saponiny, vitamín C a další látky. Sbírá se kvetoucí nať (Herba galinsogae), která se suší. V kuchyni se používají mladé listy a výhonky. Dají se vařit jako špenát, používají se jako součást zeleninových salátů, lze je užít i jako přílohu.

Ptačinec prostřední (Stellaria media) patří do čeledi hvozdíkovitých. Je vysoký 10–30 cm. Je to jednoletá bylina, která roste celý rok. Ptačinec je bohatý na vitamíny, zejména C, éterické oleje, slizové látky a minerály. Vedle draslíku a kyseliny křemičité obsahuje, kromě jiného, zinek, fosfor, hořčík a měď. Dá se sklízet  a používat čerstvý skoro po celý rok.  

Podobné články

Zvířata
Prohlédněte si naše svěřence, které u nás můžete potkat: od krokodýla, anakondy, varana, přes klokany, poníky, lamu až po králíky a hlodavce.
Převaděči
Z družiny na kroužek? Jde to i bez rodičů! Zajistíme převod vašeho dítěte ze školy do Stanice techniků.
Pražský glóbus
Regionální geografická soutěž Pražský glóbus je určena žákům základních a středních škol, zahrnuje teoretickou v podobě testu zeměpisných znalostí i praktickou část neboli práci s mapou.
Naše akce
Karlínské Spektrum nabízí široké spektrum akcí pro veřejnost. Na našich akcích jsou vítání předškoláci, školáci, rodiny s dětmi i senioři.
Ptáci
Charakteristika třídy, základní systematika, ekologie, etologie a ochrana s praktickými ukázkami, prohlídkou zástupců třídy v našem areálu a odborným výkladem.
Zahradničení má u nás zelenou
Každý z nás zná pocity, které v něm vyvolávají vůně, barvy a tvary rostlin a květů při návštěvě rozkvetlé zahrady. Zahrady vnímáme jako uklidňující, relaxační, harmonizující a inspirativní prostředí, kde se cítíme dobře bez rozdílu věku. Naše stanice už léta umožňuje návštěvníkům takové pocity zažívat.
Mikroskopování
Varianty od základů práce s mikroskopem, po pokročilé mikroskopování, v nabídce máme prvoky, mnohobuněčné mikroskopické živočichy, řasy, hmyz a další. Výroba dočasných preparátů. K programu je připojena prohlídka našeho areálu.