Sborový zpěv – relaxace po náročném dni

Sborový zpěv může, mezi mnoha jinými nabídkami odpočinku po náročném dni, sloužit jako relaxace po únavné psychické práci. Člověk se najednou ocitá v pozici, která přináší jak duševní, tak fyzické uvolnění. Jak vědci dokázali, hudba léčí. A o to se snažíme i v našem novém projektu Karlínského Spektra. V letošním školním roce se nám podařilo otevřít kroužek sborového zpěvu pro dospělé, který dostal název Sbor Spektrum. Cílem sbormistra bylo obsadit všechny hlasové sekce, prozatím sbor disponuje jen ženskými hlasy. Vytvořili jsme tak ženský komorní sbor složený ze sopránů a altů. V rámci setkání sboru je u zpěváků rozvíjená hlasová technika, která je adekvátní pro sborový zpěv. Vedle toho jsou rozvíjeny a prohlubovány poznatky z hudební teorie.

O novém hudebním tělese se krátce rozpovídal dirigent sboru, Vladimír Kopáčik.

 

Co je to pěvecký sbor?

Pěvecký sbor je vokální těleso, které tvoří zpěváci. Vedoucím sboru je sbormistr, který je někdy označován jako sborový dirigent.

Na jaká tělesa se pěvecké sbory rozdělují?

Pěvecké sbory rozdělujeme primárně na mužské, ženské, smíšené, dospělé a dětské. Sekundárním dělením je účel sboru. Podle toho na hudební scéně známe profesionální sbory (filharmonie, opera atd.), školní sbory (Radost, Pueri gaudentes atd.) a církevní sbory.

Můžu zpívat ve sboru, když neznám noty?

Určitě ano. Nejdůležitějším předpokladem pro zvládnutí sborového zpěvu je v našem případě hudební sluch a rytmické cítění. V našem Sboru Spektrum se jednotlivé vokální skladby učíme hlavně odposloucháváním melodie, která je předzpívána za doprovodu klavíru.

Kdo se může do pěveckého Sboru Spektrum přihlásit?

Sbor je určený pro dospělé zájemce ve věku od 18 do 50 let. Cílem je sestavit komorní smíšený sbor o počtu
16 členů. Každá hlasová sekce bude mít 4 členy ve svém hlasu (soprán, alt, tenor, bas).

Musím se pravidelně zkoušek sboru?

Pro systematický hudební růst a správnou pěveckou techniku je určitě vhodné, aby se členové sboru účastnili zkoušek pravidelně. Jen díky tomu můžeme zabezpečit pozitivní výsledek z práce.

Bude se sbor veřejně prezentovat?

Nejvyšším cílem v tuto chvíli je, aby Karlínské Spektrum mělo reprezentativní pěvecké těleso. Sbor bude určitě vystupovat na koncertech hudebního oddělení a podle potřeby se bude účastnit na umělecké produkci spojené s akcemi Karlínského Spektra.

Zpíváte si rádi při práci? Ve vaně? Přijďte si vyzkoušet zpěv do pěveckého Sboru Spektrum. Přihlásit se můžete u dirigenta sboru MgA. Vladimíra Kopáčika.